Dbaj o odporność każdego dnia!

Skóra pełni jedną z najważniejszych ról w ciele człowieka. Jako największy i najcięższy organ pełni wiele funkcji ochronnych i termoregulacyjnych: utrzymuje równowagę między ustrojem a otoczeniem, chroni przed zimnem, ciepłem, promieniowaniem, uderzeniami, uciskami a także przed wnikaniem drobnoustrojów i pasożytów chorobotwórczych. Zimą narażona jest na wiele niekorzystnych czynników zarówno zewnętrznych jak i wewnętrznych, dlatego musimy dbać o nią szczególnie. Wiosną trzeba wspomóc regenerację, latem dopieszczać i chronić przed szkodliwym działaniem UV a jesienią czas na odbudowę posłoneczną i przygotowanie skóry do zderzenia z mrozem, chłodem i wiatrem.

Jak więc widać, o skórę należy dbać cały rok! Tak jak i o jej odporność, która zresztą przekłada się na odporność całego organizmu.

„Pamiętaj, że jesteś tym co jesz.”

Gdyby to była prawda to wówczas byłabym słodką, ciemnoskórą brunetką a jestem… no cóż wysuszonym kawałkiem chlebka.

[To był  żart].

Czy tego chcesz, czy nie to jednak na skórze odbija się nasze życie. Zmarszczki, koloryt czy też uporczywe, nieznikające wypryski często pojawiają się na skutek nieprawidłowej diety. I właśnie to dietą jesteśmy w stanie wiele zmienić. Zbilansowana dieta pomaga opóźnić procesy starzenia się a także wzmacnia naturalne mechanizmy obronne skóry.

Czego zatem nie może zabraknąć w codziennym jadłospisie?

1. WODA – Ponieważ skóra ma powierzchnię ok 2m i średnią grubość 3mm, stanowi idealny magazyn wody, która oczyszcza organizm z toksyn. Ponadto odpowiednia ilość wody w organizmie nawadnia skórę, dzięki czemu zwiększa ona swoją elastyczność i spowalnia proces powstawania zmarszczek. Wszędzie słychać „musisz wypijać przynajmniej 1,5l wody dziennie”.  Pewnie i prawda jednak ja Ci powiem, że musisz wypijać tyle wody, ile potrzebuje Twój organizm. Wystarczy wykonać proste obliczenie (Twoja waga x 0,03) a dowiesz się ile wody dziennie potrzebujesz!

2.  NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, znajdujące się w tłustych rybach morskich, olejach roślinnych, orzechach, pestkach dyni i awokado. Niedobór powoduje liczne zmiany skórne, wypadanie włosów, suchość i łuszczenie się skóry oraz zwiększoną wrażliwość na zmiany alergiczne i bakteryjne.

3. WITAMINA A

Do najbogatszych źródeł witaminy A  zalicza się paprykę, jaja, ryby, pomidory, brokuły, dojrzewające sery i mleko. Niedobór zaś prowadzi do suchości, wysypek, „tarki” na łokciach, kolanach i ramionach a także osłabienia włosów i zapalenia brzegów powiek.

4. WITAMINA D

O witaminie D wiele napisałam tutaj, dlatego też nie poświęcę jej dzisiaj zbytniej uwagi.  Wspomnę tylko, że jednymi z bogatszych źródeł witaminy D w pożywieniu są ryby i jajka.

5. Witamina młodości – WITAMINA E. Niedobór tej witaminy powoduje przedwczesne starzenie się skóry a do bogatych jej źródeł zaliczamy oleje (z pestek dyni, lnu, słonecznika), orzechy laskowe, migdały, oliwki, awokado i płatki owsiane.

6. WITAMINA C niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu w skórze, albowiem bez witaminy C synteza ta możliwa nie jest. Niedobór witaminy C skutecznie obniża odporność całego organizmu oraz wpływa na zanik włókien kolagenowych i przedwczesne starzenie się skóry. Dużą zawartość witaminy C mają: papryka żółta, kiwi, cytrusy, porzeczki, warzywa kapustne oraz natka pietruszki.

7. WITAMINY Z GRUPY B – jeśli miewasz zajady to już zapewnie wiesz, że wystarczy uzupełnić niedobór witamin z grupy B, by się ich szybko i skutecznie pozbyć. Pęknięcia, prosaki, łuszczenie, rogowacenie, łojotok, stany zapalne – tak właśnie odbijają się na skórze witaminowe braki. Uzupełnić je można spożywając mleko i jego przetwory, jaja, warzywa strączkowe, warzywa zielone, chude mięso oraz orzechy.

8. ŻELAZO poprawia ukrwienie i odżywienie skóry. Jego niedobór powoduje suchość, bladość i szorstkość skóry. Bogatym źródłem żelaza są podroby, ryby, drób, żółtka jaj i czerwone mięso.

9. CYNK wpływa na skład sebum, przyspiesza gojenie się ran, zmniejsza skłonność do powstawania zaskórników oraz przywraca prawidłowe pH skóry. Naturalnym źródłem cynku są nasiona roślin strączkowych, zboża, mięso oraz mleko i jego przetwory.

10. SELEN usuwa przebarwienia, działa przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie oraz neutralizuje działanie wolnych rodników. Do głównych źródeł selenu zalicz się ryby morskie, produkty zbożowe z pełnego ziarna oraz otręby i kiełki.

11. SIARKA wspomaga leczenie trądziku, poprawia wygląd skóry i przeciwdziała stanom zapalnym, reguluje proces keratynizacji oraz zapobiega wypadaniu włosów. Źródłem siarki są; kalafior, groch, cebula, kapusta, brukselka, ryby i jajka.

Wpis okazał się przydatny?

Mam nadzieję, że tak!

Napisz w komentarzu czym ty jesteś, biorąc pod lupę swój talerz.

 

 

 

6 Komentarzy

  • Staram się jak mogę pamiętać tylko mam mały problem z realizacją tych wszystkich zamierzeń. Czasem zwykle brakuje mi czadu na zdrowe przemyślane jedziecie 🙁

  • Wpis bardzo ciekawy i praktyczny. Niby porusza kwestie oczywiste, ale zdarza się, że o nich zapominamy 🙂 Dziękuję 🙂

  • Często zapominamy, że wspomaganie organizmu należy zacząć od kuchni i swojego talerza, a nie sięgać po suplementy diety z apteki, które są na wszystko, a tak naprawdę do niczego

  • Fakt, o skórę należy dbać cały rok. Mnóstwo tych witamin i pierwiastków, i jak tu o wszystkim pamiętać. Na szczęście z tego co widzę to w każdej grupie znajduje się przynajmniej jedna rzecz, którą jadam. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz